Just Kids

Först en rejäl röjning av nedre plan. Sedan dammsugning och skurning av golven. Och därefter staketbygge på verandan. Ur min förstärkta iPad strömmar Patti Smiths röst. Återupptäckt efter min läsning av "Just Kids", Patti Smiths fantastiska ungdomsskildring från 60- och 70-talets New York.

Berättelsen om hur hon träffar Robert Mapplethorpe börjar som en kärlekshistoria. Paret kämpar för överlevnad men främst för att bli konstnärer, på det legendariska Chelsea Hotel möter de bland annat Janis Joplin, Allen Ginsberg och Salvador Dali. Robert är sökaren som provar sig fram inom konsten och livet. Genom sitt skrivande blir Patti en scenartist som slår igenom som rockartist. Robert slår igenom som fotokonstnär, med allt från blommor till manliga könsorgan som motiv.

Framförallt är det en hänförande bok, skriven med imponerande flyhänthet och närvaro. Patti Smith förflyttar läsaren till en värld som känns nära, men ändå fjärran. En tid som musik, konst och litteratur fortfarande hämtar sin näring ifrån. Och så är det en sorgesång över förlorad kärlek, tid och vänskap. En blivande klassiker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0