Vikten försvinner, magen består

Ja just. Nu har jag och Anna hållt på två veckor med vår Modifast-diet. Så idag ska jag börja byta ut en måltid mot riktig mat. Vi har släktkalas ikväll för Moa, som ju fyllt år precis. Då ska jag förhoppningsvis få ihop en lagom måltid. Vi får se hur det går, det är lätt att det blir lite för mycket. Men jag ska försöka stå emot frestelserna.

Okej, men hur ligger det till med vikten då?
Dagens vikt: 108,2 kg
Startvikt: 116,3
Total viktminskning: -8,1 kg.
BMI: 29. Jag har gått från fetma till överviktig, vilket hälsomässigt är bra.
Magomfång: Helt oförändrat.

Det här med att magen inte blir mindre är extremt frustrerande!!!
Nån som har några tips på hur man gör för att få bort den?

The Elliots på varulvs-teve!

Här kommer bilder från ett avsnitt av Moonlight som sändes i USA i fredags.
Ungefär 1.15 in i klippet kommer musik från oss i The Elliots. Låten heter Tell Us!
Jag vet inte om detta kommer att sändas i Sverige, seriens framtid är ännu lite osäker.


Små, små saker som blir så fel

Jag har haft dåligt flyt de senast dagarna. Småsaker som går snett och orsakar trubbel.Det började när jag lastade in varor i bilen. Jag hade med mig en vagn från Servera för att frakta varorna till bilen, ni vet en sådan där vagn med hjul och ett 1,5 m högt galler runt om. Just som jag lyfter av en tung låda glider vagnen iväg och dunkar in i bilen. Donk! Ett skrapmärke och en buckla i lacken strax bakom bakhjulet. Tack för det.
     Och igår kväll sitter jag framför datorn, vänder mig om och råkar putta ner datorn i golvet. Den landar rakt på högtalaranslutningen, som böjs. Tada! Därmed är högtalarna kaputt och nu upptäcker jag att ena stereokanalen ut ur datorn inte funkar överhuvudtaget.
    - %#%"/%!!!#%¤*^%¤^:()=%¤#!!!!!!!

Clover och Cloverfield

Nu har jag, trots dieten, provsmakat Clover-kaffe, ett bryggkaffe som kostar 35 kronor per kopp. Jag drack det på Da Mattaeo i Göteborg och blev...grymt besviken. 
     Clover är en ny metod att brygga kaffe som innebär att man brygger en kopp i taget. Maskinen som brygger ska ge de perfekta förutsättningarna för ett gott kaffe. Och smakupplevelsen ska vara fantastiskt tycker många. Bland annat har Starbucks beslutat om att köpa in den svindyra utrustningen till sina caféer.
     Men som sagt, nja, inte riktigt någon höjdare. För det första smakade kaffet för svagt för min smak, det hade visserligen en rund och aromatisk sötma som var trevligt, men egentligen föredrar jag mer styrka och karaktär. Sedan tyckte jag att det var lite ljummet, men det kanske berodde på att det var en ganska stor kopp som serverades. Men jag inser också att bönorna som används är avgörande för hur det smakar, så jag ska ge det en chans igen...

Som av en slump ska jag se Cloverfield ikväll. En skakig upplevelse det med, har jag hört....


    
           Clover                 Cloverfield

Ett pressmeddelande

Igår skickade Crucial Music ut en pressrelease som handlar om deras internationella artister. Där citeras jag i egenskap av representant för The Elliots. Notera att citatet från Geoff Martyn (som ligger bakom det gamla skotska bandet Travis, men som nu är soloartist och också jobbar med Crucial) kommer senare i texten. 
Det måste betyda att vi är större än Travis nu, eller? 
Fast det är väl inte är en så stor deal i och för sig...

Du kan läsa pressmeddelandet här.

Bruce och veckans vikt

Jag läste i G-P att 1000 nya biljetter till Springsteen skulle släppas klockan nio idag. 
       Helt sonika stack jag från jobbet och ställde mig i kö utanför Scandinavium. Jag var på plats tjugo i nio. Före mig stod kanske 30 pers. Inte så farligt, tänkte jag triumferande. Så jag stod och funderade medan jag väntade "Hmm, ska jag köpa biljetter till fredagen eller lördagen?", "Ståplats eller sittplats?" 
      Klockan nio slås dörrarna upp. Kön flyter på rätt bra, folk kommer ut med sina biljetter. Jag kommer fram till dörren. Bara två personer framför mig. "Yes!" tänker jag.
     Då tittar plötsligt tjejen i kassan på mig och skakar på huvudet. "Alla som är här för Springsteen kan gå hem. Biljetterna är slut" ropar en vakt och kön upplöses på en minut. Ridå.

Dagens vikt efter en veckas diet: 110,4 kg.
Totalt har jag gått ner 5,9 kg. 
Midjemått: Oförändrat (Vart tas kilona ifrån?)


För det är ingen vanlig dag...!

image55


GRATTIS MOA!
Idag fyller du åtta år, vår största tjej. Hurra, hurra, hurra!!!

The Elliots på varulvs-teve?

Fick just ett glädjande mail från bandets representant i USA, som jobbar med att placera vår musik i TV-serier.

"Just got you another placement in Moonlight for the song "Tell us!". If it sticks (won't know till it airs), they'll send me a license in 30 days, and after that we'll send you the money when we get paid.  Airdate is supposed to be this Friday.  Hopefully you can watch it online."

Kul, det skulle vara andra gången vi är med i just Moonlight om det går igenom. Moonlight är en relativt ny varulvsserie producerad av Joel Silver, som bl.a. ligger bakom Matrix och V for Vendetta. Serien har många fanatiska fans, verkar det som. Vårt namn poppar i alla fall upp på diverse fansajter i USA. Men vi har även fått respons i från Australien med lite nedladdningar på iTunes.

Återkommer med mer info...


Feber, löss och mask

Att ha tre barn är underbart. Men det gör det också tillvaron lite mer komplicerad. Just nu turas flickorna om att vara sjuka. Idag är Kajsa, 1,5, hemma eftersom hon har feber. I slutet av förra veckan var Stella hemma för att hon hade springmask. I början av samma vecka var Moa hemma med halsont och feber. 
     Överhuvudtaget är dagis en källa till diverse åkommor, som sprider sig vidare i familjen. Särskilt jobbigt är det här med lössen. Under flera månaders tid har vi brottats med löss som härjar på Stellas dagis. När hon fått det, så sprider det sig snabbt till alla kalufser i familjen. Vi har säker lagt tusen spänn på olika avlusningsmedel. Precis när man tror att det är över, så dyker det upp något nytt fall på dagis. Då får man kolla och kamma och tvätta igen. Oerhört irriterande.
     Är det bara så här på vårt dagis, eller är det vanligt?

Darjeeling Limited

Jag älskade Life Aquatic när den kom. Wes Anderssons nya film, Darjeeling Limited, ger mig inte samma feeling, men den är bra. Jag gillar miljöerna och musiken; ett färgstarkt Indien spelar en minst lika stor roll som huvudkaraktärerna. Precis som i Life Aquatic väljer Wes Andersson oväntad och skön musik filmen igenom. Varje scen ackompanjeras av ett eget soundtrack som ger den extra dimension.
    Owen Wilson, Adrien Brody och Jason Schwartzman spelar de tre bröderna som ger sig av på en spirituell resa. De funkar bra ihop, men Owen Wilsson verkar gå lite på autopilot. Eller så har han helt enkelt bara ett uttryck som skådis, och det funkade definitivt bättre i Life Aquatic där hans karaktär var mer nedtonad. Adrien Brody däremot är lysande i sin roll. Men det är inte i karaktärsstudierna eller historien som behållningen med den här filmen ligger, man ska snarare bara luta sig tillbaka och njuta av de vackra bilderna, den sköna stämningen och musiken.

Havsbad i Strömstad

Jag är precis tillbaka från en promenad i Strömstad. Solen gassade, så jag satte mig i en klippskreva uppe på ett berg. Först njöt jag av utsikten över hamninloppet och det nya hotellet, sedan lutade jag mig tillbaka och ...somnade. Jag vaknade till av ett tjut. Två tonårstjejer hade hoppat i från badstegen. De tjöt så det ekade mellan skären, men tog faktiskt några simtag innan de klättrade upp igen. Huttrande virade de handukar om sig, tände varsin cigarett och öppnade en burk folköl som de delade på.

Svarta polotröjor och fina titlar

"Det är ett tecken på att det är dags att bryta lägret och dra vidare, detta när man inte längre ser sig som en person som arbetar med något, utan som arbetar som något."

Ett citat från Peter Englunds blogg. 

Det fick mig osökt att tänka på reklamfester jag varit på...

RIP Danny Federici

Bruce Springsteen har alltid funnits där som en musikalisk hjälte för mig. I tonåren spelade jag hans plattor på repeat och med undantag från några korta svackor under nittiotalet så fortsätter han att göra fantastisk musik. Men han har även en integritet som få artister har. Klok och insiktsfull i allt han säger och gör.

Jag har sett honom live tillsammans med E Street Band några gånger och få konsertupplevelser kan mäta sig med det. I bandet har alltid Danny Fedrici stått för klaviatur, hans piano och orgel har färgat soundet många av de klassiska inspelningarna. Ett sound som har influerat och fotsätter att påverka många artister. Lyssna bara på Håkan Hellströms och Moneybrothers senaste alster, så märker man snabbt att Born to Run och några andra av Springsteens tidiga plattor har gått på högvarv.

Danny Federici gick bort i torsdags. Här är ett klipp från hans sista framträdande.


Grodor i solen

Igår fångade jag en groda vid ödledammen i Slottskogen. Vi gick en liten promenad i solen och bra njöt tillsammans med barnen som plockade vitsippor. En skön dag.

Morgonens vikt var 112,7 kg. Alltså ner ytterligare 1,3 kg på ett dygn, totalt - 3,6 kg på två dygn. Det går lite för fort, så just nu känner jag mig lite matt. Vi får se om jag adderar lite frukt och grönsaker till dieten. Efter lunch med potatis och purjolökspulver ska jag åka till Strömstad för att jobba.

Fredrik Ljungberg 30


Viktras första dygnet

Hallå där. Nu har det snart gått två dagar med min nya diet. Helt okej, men det känns nästan som avtändning att bara äta pulver. Jag dricker väldigt mycket vatten för att hålla orken uppe.

Jag vägde mig imorse för skojs skull och nu visade vågen 114 kg.  Jag har alltså gått ner 2,3 kg på 24 timmar! (Slå det Mattias om du kan) Måste mest vara vätska naturligtvis.

Planen är köra pulver i två veckor och sedan successivt byta ut pulvermåltiderna mot vanlig mat. Mer hälsosam mat än tidigare naturligtvis; mer grönsaker, mindre portioner och färre excesser i form av alkohol och sötsaker.  Nästa steg i planen är att ska jag börja motionera lite mer. Fast det blir i sommar. Jag vet av erfarenhet att det funkar bäst för mig att ta en sak i taget. Jag tänker alltså ganska långsiktigt, fast jag vet inte exakt vad jag har för mål; 15-20 kg hade ju varit bra. Vi får se.

Invägning och Modifast-premiär

image54

Okej, då kör vi, Anna och jag. Dags för pulverdiet i två veckor. Jag har aldrig smakat innan, men mitt första glas Modifast med choklad smakade överraskande bra, som chokladpudding ungefär. Lite konstigt till frukost bara.

Invägningen är klar också. Starvikten är 116,3 kg (!)

Jag är 193 cm lång, så det ger ett BMI på 31,2 vilket betyder att jag har fetma.
Fast det hade jag faktiskt räknat ut ändå, utan BMI.

Sista måltiden

Jag ska snart och lägga mig. Imorgon (eller rättare sagt idag, eftersom klockan är 00.37) är det dags för ett hälsosammare liv, så jag tog chansen att svulla lite extra under dagen. En god lunch på Ruckmans med stekt strömming, därefter kulglass från Triumfbutiken i Kungssten.
     "Sista måltiden" intog vi hemma hos min mamma. Vi premiärgrillade och gjorde potatisgratäng och vitlöksbröd. Halleluja!


Killar med karaktär

Eftersom jag är ledig idag och tänkte starta ett nytt liv imorgon tog jag chansen att dricka lite öl med min vän Mathias igår kväll. Vi gick till vårt stamhak The Rover, här på Andra Långatan. Som vanligt skulle vi bara dricka två öl och som vanligt slutade det med betydligt fler. Christian dök upp senare på kvällen och trots att han tydligt deklarererade att INTE skulle smaka alkohol, så slutade det men två, tre öl för honom också.
      Den ytterst trevlige bartendern Nicklas lotsade oss genom den rikliga floran av fantastiska fatöl; jag drack bl.a. Indianviken Pale Ale, Oppigårds Smithy Ale, Fullers London Porter och avslutade med den majestätiskt goda Samuel Adams Imperial Pilsner, en brygd med enastående beskhet.
     Kvällen slutade med djuplodande analyser av bandets demos hemma i Mathias vardagsrum. Som tur är bor vi i samma hus, så det var enkelt att släntra hem och nana. Idag kändes huvudet tungt, men det var det värt! Kul kväll.

No more fetto

Jag har klippt mig. Fel. Anna har rakat av mig håret. Riktigt kort är det, lite ojämt visserligen, men jag känner mig redo för våren. Luftigt och skönt känns det.
    Tänkte även göra något åt midjemåttet. Jag är en periodare när det kommer till vikten. Upp och ner, ner och upp går den. Som mest har jag vägt 139 kg (!). Den gången gick jag med i Viktväktarna och tappade 43 kg innan vikten vände uppåt igen.
    Jag och Anna tänkte dra igång tillsammans på onsdag. Vilken metod vi ska ta till är ännu inte helt bestämt. Jag gör invägning på onsdag morgon. Läs bloggen då, så lovar jag att avslöja nuvarande matchvikt och sedan rapportera hur saker och ting utvecklar sig. See ya!

Helgdejt

Imorgon söndag kommer Anna till Strömstad. Barnen blir passade av  mormor och morfar. Vi ska ha ett litet möte på caféet, så det blir mest jobb som vanligt. Men det ska bli väldigt trevligt med sällskap i bilen hem till Göteborg igen. Jag längtar redan...Over and out...

Sämst just nu

Vänaste land av Åke Edwardsson

Varning! Maken till tråkig bok var det länge sedan jag stött på. Boken utspelar sig i Göteborgs mest invandrartäta förorter; Bergsjön, Angered, Hjällbo. Författarens bild av invånarna verkar minst sagt fördomsfull. "Blattarna" är undvikande, tysta, nedtryckta, olyckliga och rädda. Ingen säger nåt, alla tittar svårmodigt ut genom fönster (det händer minst tjugo gånger, jag svär!). Här uppdagas mord och trafficking men ändå är historien grymt oengagerande. Man vet inget om offren, man bryr sig inte.

Polisen arbetar planlöst och på känn. De har inga möten, utan verkar mest köra runt i bilar och prata i telefon. Dialogen är skrattretande platt och upprepande. Edwardsson lyckas trycka in Winters kvasifilosofiska tankar i varje situation. Vad tankarnas röda tråd består av, är svårt att avgöra. Men det oftast dysterheter och inte sällan rör tankarna språkliga frågor. Edwardsson förkärlek för att upprepa ett ord i minst tre olika meningar, för att liksom vända och vrida på det är gravt irriterande. Typ, "Han följde ett spår. Allt hade spårat ur. Urspårning. Han tänkte på kurdspåret i Palmeutredningen." Och så där håller det på.

Slå på ett avsnitt av vilken dussinserie som helst på valfri TV-kanal, så får du en bättre konstruerad och berättad historia än det här. Det är klyschigt, dammigt och så lååångtråkigt att man dör. I alla fall jag.

Fredagsflabb med Dean

Nu ska jag ta mig en stärkande fredagsöl, eller två. Precis som den här killen har gjort .

I rollerna: Dean Martin och Foster Brooks. Jag tänkte att sketchen kanske inte skulle vara lika rolig som jag kom ihåg den (senast jag såg den var 20 år sedan) men jag skrattade faktiskt lika mycket nu som då.

En viktig detalj är att Dean Martin inte vet vad som kommer att hända.
Han får alla sina repliker på skyltar under sketchens gång....


Fredagsmys med Sarah

Lite fredagsmusik. Jag har skrivit om Declan O´Rourke tidigare här i bloggen.
Detta är låten som jag lyssnat på allra mest på den senaste tiden: Sarah.
Och nej, det är inte Mauro Scoccos gamla hit. Enjoy.


OS-facklan på rymmen

Det pågår en bajsnödig debatt kring OS i Kina just nu. Idrottarna, sportnördarna och sponsorerna med de stora pengarna sticker huvudet i sanden och låtsas som att det inte är några problem att hålla olympiska spel i en diktatur. Jag tycker inte att frågan om Tibet är det största problemet. Problemet är väl att en miljard människor inte får uttrycka sina åsikter och rösta fram sina ledare själva? Ett faktum som OS i Kina legitimerar vare sig man vill det eller inte... Men, men, OS blir det hur som helst. Det kan man vara säker på.
 
Och precis just nu läser jag att OS-facklan är på rymmen i San Francisco. Cirkusen är fullkomlig...
Läs i Aftonbladet.

Bäst just nu

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

Jag har läst ganska många kriminalromaner den senast tiden. Det är den enda formen av litteratur som min trötta hjärna orkar med. Och hjärnan uppskattar den här boken. Här finns färgstarka, passionerade, oförutsägbara karaktärer, en gåta som utvecklas och får mig att vilja läsa vidare och så lite action som grädde på moset. Samtidigt märker man att Stieg Larsson är initierad i ämnena och miljöerna som han skildrar, vilket skänker  trovärdighet till de ofta osannolika, men underhållande, inslagen i historien. Speciellt gäller det Lisbeth Salanders hisnande insatser som hacker.

Sammantaget känns det nytt och fräscht i kontrast till alla svenska deckare med desillusionerade, trötta poliser i centrum. Succén är välförtjänt.

Att sedan Mikael "jagärmedivarendajävlasvenskfilm" Nyqvist ska spela huvudrollen i filmatiseringen av boken är däremot jäkligt trist och förutsägbart. Men det är ju en helt annan historia...


Lite punk

image53


Jag hittade en ny öl på systemet som jag bara måste hajpa lite: Punk IPA från det skotska bryggeriet Brew Dog. Fantastisk fin pale ale med mycket humle och rejält markerad beska. En modern brygd i amerikansk stil. Bryggs tydligen av två ganska unga killar. Snygg etikett med kaxig text på baksidan. Ett litet utdrag:

This is not a common denominator beer.
This is an aggressive beer.
We don't care if you like it.
----
It is quit doubtful that you have the taste or sophistication to appreciate the depth, character and quality of this premium craft brewed beer.
---
Just go back to drinking your mass marketed, bland, cheaply made watered down lager, and close the door behind you.

Det är vad jag kallar copy. Skål!
Upphittat

"45 minuter till sjukdomen som kallas jobb. Sedlighetsroteln. Fel jävlar att jävlas med. Det är augustisvettigt. Läppglansklibbigt mot islatteglaset. Tappade orden för längesedan. Saknar henne. Bandit Queen. Städerna. Pulsen. Hur vi åkte pendeln en station åt gången. Måste få ur mig det. Växtvärk. Våga vägra vara vuxen. Kossor pryder väggen här. Småstadsmentalitet. Jobba. Mekaniskt. Maskinflickan. Vill rymma hemifrån. Packa väskor. Lyssna på Adam Tenstas They wanna know. Slå alla som inte tycker samma. Krama om henne. Jag och min mamma har inget gemensamt. Inte ens ett efternamn. Rotlös. Min pappa har pengar och en fru som är yngre än vad jag är. Halka vid fuktig väderlek. Göteborg. Ikväll ska jag på en dejt med en okänd 20-åring med Asperger. Vill banga. Spela Mortal Combat. Lösa ett korsord. Tror inte på lyckliga slut men jag kan väl låtsas. Dags att mata svinen med automatkarbinen. Sukilicious speaking."

En sida från ett anteckningsblock som var kvarlömt på ett av caféborden i Strömstad.
Den sitter upptejpad med röda Egg & Milk-dekaler på kakelväggen i köket.
Läser det ibland när jag är trött. Blir genast upplivad...

Storstädning i Strömstad

Nu har jag städat köket i caféet. Det tog fem timmar. Ändå märks det knappt vid en anblick.
Men det känns bra!
Hem och sova. Over and out...

Skuggor i gränden...

Folk dör ju varje dag. Det är kanske en cynisk iaktagelse, men faktum är att jag sällan blir berörd av det. Jag läser om det i tidningen: Tusentals människor döda i en katastrof... Hundratals döda i cancer varje år... Dussintals döda i trafiken varje helg...

Men så plötsligt drabbas jag. Jag läser om någon i min ålder. Från Göteborg. Som har barn. Som spelar musik, eller rättare sagt, som spelade musik. Jag kände honom inte, ändå får jag en klump i magen. Jag surfar vidare, läser allt jag kan finna. Varför får jag ett behov av att se hans ansikte? Varför vill jag veta mer?

http://bede.se

Känn ingen sorg...

Inget Guldägg till Forsman & Bodenfors för första gången på fjorton år. Nu kommer Stockholmsbyråerna gnida händerna av förtjusning. "Äntligen! Göteborg är ute ur leken. Stureplan is king. Again."

Ja, ja. Vi får väl se....

Irriterande Expressen-miss!

Är jag den ende i Sverige som samlat Expressens klassiker varje tisdag? Det mest irriterande är att jag missat en enda titel, Bonjour Tristesse av Francoise Sagan. Har du den? Jag kan tänka mig att byta den mot t.ex. en uppstoppad fiskmås... Hör av dig!

image52

Apropå Guldägget

Imorgon är det Guldäggsutdelning. Kvällen då de nyskapande reklamidéerna ska prisas. Lämpligt nog har Expressen en intervju med Roy Andersson i sin nätupplaga. Roy Andersson är en av mina idoler. Han har gjort många klassiska reklamfilmer plus några klassiska långfilmer. (Det är ingen slump att den här bloggen heter som den gör - en av hans senaste filmer heter som bekant Sånger från andra våningen.) Allt Roy gör, gör han med stort engagemang, stort hjärta och briljant intelligens. Och inte minst, stor humor. För även om vissa scener är mörka och dystopiska, så finns där alltid en glimt i ögonvrån. Det märks bäst i hans reklamfilmer, som fortfarande är bland de allra roligaste. Det senaste exemplet är spotarna för Felix ketchup, med den vresiga gubben i köket.

Jag skulle också vilja slå ett slag för två böcker med Roy Anderssons namn på omslaget. Lyckad nedfrysning av herr Moro är en antologi som han varit med och sammanställt. Jag fick den på högstadiet och den är fortfarande en bok som jag tar fram och bläddrar i emellanåt. En fantastisk samling texter och foton som berörde mig starkt då och fortfarande gör det idag. Att förklara innehållet i den boken är svårt, den finns en löst sammansatt tråd, som är självklar när man läser den. Jag citerar från Wikipedia "I innehållet märks bland annat en reklamtext från ett amerikanskt Kryonikföretag, utdrag ur Dostojevskijs Anteckningar från ett källarhål, novellen Hängningen av George Orwell sant FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Bland fotona finns bilder på dansande ungdomar, atombomben över Nagasaki 1945, en pojke som fastnat med armen i en godisautomat och en ko med framavlat jättejuver, avsett för maximal mjölkproduktion."


Den andra boken heter Vår tids rädsla för allvar och är skriven av Roy Andersson själv. Där beskriver han bland annat tillkomsten av Lyckad nedfrysning av Herr Moro, men även sin syn på mänskligheten, konstnärligt skapande och bristen på långsiktiga visioner. Titeln säger mycket om innehållet och Herr Anderssons syn på sin samtid. Respect!


The Gåsö Sessions

Helgen gick i musikens tecken. The Elliots samlades på Gåsö för att skriva och spela in nytt material. Det kalla och blåsiga vädret gynnade kreativiteten. Intag av alkoholhaltiga maltdrycker bidrog också till skaparkraften. Resultatet blev sju-åtta låtidéer av förvånansvärt hög kvalitét. Fredrik lagade en frukost av minst lika hög kvalitet - gräddstuvad pyttipanna med stekta ägg.

                 


RSS 2.0