Duuuktig tidning!

Filter


Filter är det mest läsvärda i tidningsväg just nu. Varje nummer är fyllt av artiklar som jag inte visste att jag ville läsa, men som är oemotståndligt intressanta när man väl börjar ögna igenom dem. I förra numret hade man en svacka med en lång, poänglös artikel om clownen Manne (?). Men det senaste numret är man tillbaka i samma starka form som tidigare.

Min favoritartikel är den om kvinnorna som lydnadstränar hundar med klicker, alltså en handhållen plastbox som ger ifrån sig ett klick varje gång man trycker på den. Kvinnorna vill nu de använda samma metod på svenska skolbarn. Det låter skruvat, men i sitt sammanhang är det logiskt.

Klickern har visat sig vara ett ypperligt hjälpmedel när man tränar lydnad med hundar. När hunden hör klicket och får godis som belöning förstår den omedelbart att den gjort rätt. Man behöver inte hojta och ge kommandon utan styr hunden bara genom att klicka. Lydnadskurserna har blivit en stor succé. Men nu vill eldsjälarna bakom metoden börja tillämpa samma principer på skolbarn och har dragit igång kurser som en del skolor och lärare visat intresse för. Ännu fler är kritiska.

Med rätta tycker jag. För det är trots allt skillnad på hundar och människor.

Artikeln är ett lysande exempel på ett bra Filterknäck. Jag är övertygad om vi snart kommer höra mer om klickerträningen. Men förmodligen med en smaskigare sensationsvinkel...

Fredagsmusik

Sade är tillbaka med sin första skiva på tio år.
Snygg låt, snygg video och tamejtusan om inte Sade Adu, 51, är snygg fortfarande.

Livemusik för massorna

Depeche i Scandinavium
Photo: Linnéa Pettersson

Veckans höjdpunkt hittills är tisdagens konsert med Depeche Mode. Jag antar att det är ett ålderstecken när man börjar gilla musik från sin ungdom som man inte gillade då, för när Depeche var som hetast så fattade jag absolut inte grejen. Men de senaste åren, så har jag sakta men säkert upptäckt deras storhet. Nu rådiggar jag plattorna från 90-talet; Violator, Songs of Faith and Devotion och Ultra. Tre grymma klassiker.

I motsats till sommarens stora U2-spektakel så var inramningen ganska avskalad när Gahan, Gore och company äntrade scenen. En gigantisk TV-skärm och en liten scenbrygga ut i publiken, det var allt. Fast för mig som aldrig sett Depeche Mode live, blev det en fantastisk konsertupplevelse. Synthveteranerna bjöd på energi, närvaro och bra ljud. Med självklar pondus klev Dave Gahan fram och dompterade alla gamla övervintade synthare med säker hand efter bara några låtar. Och bandet skapade en intim klubbkänsla som jag aldrig upplevt tidigare i Scandinavium. Med hjälp av en radda tunga låtar, en snurrande sångare och underhållande filmer på tv-skärmen bakom bandet höll de uppe mitt och resten av publikens intresse hela vägen. En imponerade uppvisning.

Men vad vet jag? Efter konserten sa de inbitna fansen att konserten var bra, men långt ifrån det bästa som Depeche Mode presterat genom åren. Ouuch! Jag verkar ha missat nåt.

Spelmani med förhinder

Nintendo DS

Nintendo DS har drabbat barnen som en sjukdom. En matta av syntetiska blippanden och bloppanden är soundtracket till en vanlig kväll hemma hos oss. Till och med Kajsa, 3 år, sitter med en pekstav och spelar ibland. Att höra ljudet av SuperMario från tre olika DS samtidigt blir en påfrestande upplevelse efter en stund.

Vi har även ett Nintendo Wii, men det är på reparation. Det fick sig en rejäl törn efter en incident på nyårsnatten. Jag och en kompis skulle briljera i Band Hero, ett spel där man spelar gitarr, trummor och sjunger tillsammans, och i vår iver att rocka lyckades vi riva ner konsolen i golvet tre (!) gånger. Men den tredje gången (vid fyrasnåret på natten) tog vår tur slut. Apparaten var kaputt. Kanske lika bra det. Annars skulle vi säkert behöva checka in hela familjen på spelberoendetorken ;-)

Catching up

Det har som bekant varit strul med bilen. Dagen efter första stoppet gick den igång motvilligt, rullade hundra meter och sedan dog den igen. Då fick jag min snälle granne att hjälpa mig att starta den med startkablar. Sedan bar det av på kalas till Stora Höga, där vi kalasade med släktingar och vänner en stund. När vi sedan skulle åka hem igen var bilen definitivt död. Så nästa dag fick vi bogsera den till närmaste verkstad. Gubbarna på verkstaden hävdade att de var tvungna att lyfta ut hela motorn och byta "en sensor" och då var det lika bra att byta kamremmen samtidigt. Och så slängde vi in en service medan vi ändå höll på.
Den nätta slutsumman: 10.000 kronor. Snacka om oförutsedda utgifter.

***
Jag fick en släng av något oförklarligt i förrgår kväll. Feber och frossa härjade min kropp hela kvällen och natten, men på morgonen var det puts väck. Vad var det för något? Undrar om jag utsattes för vodoo? Någon kanske har gjort en liten miniatyrdocka av mig och i tisdags så tog de fram den långa nålen och började plåga mig. Om det är så, så ber jag om ursäkt för vad du nu är som jag har gjort. För den där frossan vill jag inte ha igen.

***
Jag har äntligen hittat Gessles kom-ihåg-lista i studion. Vi pratade om den där listan när vi spelade in i studion i julas, men kunde inte hitta den då.

Så här lyder den:
• Tänka single
• Tänk svängigt
• Mördarstarka intron
• Psykakuten 046–17 10 00

Jag mejlade genast ut den till resten av bandet.

***
Nu har jag sett Watchmen på DVD. Inte en "ovärdig kalkon" men nästan. Ta en naken, blåa jätte-atom-man på månen. En sån grej funkar helt enkelt bättre i serieform. På film blir det kitschigt som en sammetsplansch från sjuttiotalet.

***
Egg & Milk har fått besök av en kille från Retromega, som ska skriva en uppföljare till boken "50-talets bästa vänner". Det kommer att bli en sida med bilder från caféet och lite text om våra bagels, amerikanska pannkakor, muffins med mera, så mycket vet jag. Men när boken kommer ut vet jag inte riktigt. Jag återkommer när jag vet mer.


The Blood Bible

Vissa jobbprojekt är man extra stolt över. I veckan fick alla VeckoRevyns prenumeranter "The Blood Bible" i brevlådan. Mina kollegor och jag har kläckt idén och kollat igenom tusentals bilder och texter. Tillsammans med Libresse och redaktörer från hela Norden har vi vaskat fram hundra tävlingsbidrag som inkluderas i en pocketbok som ges ut på fyra språk; svenska, norska, danska och finska.

Boken är ett resultatet av en kampanj där tjejer från hela Norden fått uttrycka sig. Tanken var att de skulle uttrycka en åsikt om vad som helst – och de gjorde de med besked. Klokt, sjukt roligt och brutalt ärligt. Och inte minst modigt av Libresse.

Dagens jubilar

7-åringen
Tjejen med glimten i ögat har blivit skolmyndig. Idag fyller Stella 7 år. Grattis!

Onsdag kväll

"Wednesday night is the night that we make love
Cause everything is just right, conditions are perfect
There's nothing good on TV
Conditions are perfect"


Dags att komma ut...

I taket lyser stjärnorna

Vi såg "I taket lyser stjärnorna" ikväll. En hyfsad svensk långfilm om en tjej med en cancersjuk mamma. En snyftare helt enkelt. Och jädrar vad tårarna rann till på vissa i familjen (jag nämner inga namn)
. Även jag fick ett överskott av tårvätska emellanåt, men eftersom jag är en man såg jag noga till att inte det inte övergick i riktiga tårar.

Jag brukar ta några djupa andetag för att lugna ner mig när jag känner att jag blir blödig. En märklig reflex egentligen, för vad gör det egentligen om man gråter en skvätt? Vanligtvis är det filmer om barn i trubbel som brukar sätta min underläpp i darrning. Rekordet sattes jag när jag såg "I am Sam", en riktig supersnyftare där Sean Penn spelar en utvecklingsstörd kille som kämpar för vårdnaden om sin 7-åriga dotter "... and in the process teaches his cold-hearted lawyer the value of love and family" som det står på IMDB.

Jag såg "I am Sam" på ett flygplan över Atlanten när jag och min dotter flög till Island. Hon sov med huvudet i mitt knä medan jag såg filmen mitt i natten och det triggade något slags känslosvall. Jag storlipade i en timmes tid. Kranarna stod helt öppna och mina medpassagare måste nog att ha trott att någon slags personlig kris hade drabbat mig för jag förbrukade näsdukar som en snuvig elefant.

Och med en rodnad på mina kinder får jag erkänna att jag även fällt tårar vid fler tillfällen. På några riktig pinsamma rullar till och med. Så pinsamma att jag inte ens vågar nämna dem här.

Så nu har jag alltså kommit ut: Jag är man och jag gråter när jag ser film.

Samhället blir allt kallare

Änggården

Imorse startade bilen. Det gjorde den, jag lovar. Jag brukar nämligen gå ut en stund före resten av familjen och starta bilen så att den får gå på tomgång fem tio minuter. Då blir det enklare att skrapa rutorna och klart varmare om baken när det är dags för avfärd.

För själva påklädningsprocessen tar lång tid. Alla overaller, mössor, vantar och stövlar har gömt sig varje morgon. Och precis då, medan alla tjejer springer runt på jakt efter diverse plagg, så går jag ut och startar bilen. Och så gjorde jag i morse också. Fast när vi skulle åka iväg så hade motorn stannat. Så jag vred om tändningsnyckeln igen. Bilen startade motvilligt...men så dog den igen. Sedan ville den inte starta längre. Startmotorn gnällde motvilligt men inget mer. Så där stod vi. Tre barn, Anna och jag.

Idag var barnens första skoldag efter jullovet, så paniken var nära. Marginalerna är inte stora på morgonen, det krävs bara några extra minuter för att hela rutinen ska gå åt skogen. Så nu var vi kokta i bajs, som min svåger brukar säga. Jag ringde taxi, men den kom inte, men efter en stund ringde det. Det var taxixväxeln som meddelade att taxin stod och väntade på Carl Grimbergsgatan. "Men jag bor på Carls Skottsbergs Gata" sa jag. "Är du säker på det?" frågade damen med sin allra vänaste stämma.

Till slut kom vi fram. Men bilen står fortfarande kvar ute på gatan. Frusen in till märgen i femton graders kyla. Jag tycker synd om den för jag fryser om fötterna här inne i stugvärmen.

Vår tids största skojarbransch...

...är utan tvekan elbranschen. Varje år toppar elbolagen varandra i nya rekordvinster. De kör helt hjärndöda reklamkampanjer för att värva kunder - med argument som får mig att rodna varje gång jag ser filmerna och annonserna.

För att inte tala om dubbelmoralen som präglar det statliga energibolaget Vattenfalls affärer utanför Sveriges gränser. Vattenfalls kolkraftverk spyr ut skit nere i Europa medan de här hemma i Sverige kör med samma miljö-mumbojumbo som hälften av alla andra bolag kör med. Men hela gänget är lika goda kålsupare. I år lyckades de trissa upp priserna precis när kylan slog till. Trots den så kallade fria konkurrensen. "Bristen på elproduktion" drog upp priserna till löjigt höga nivåer. Förklaringen: Man var tvungna att köra service på några kärnkraftverk som därför var stängda. I december!

Och nu som extra grädde på moset. Massor av abonnenter står utan el när kylan, isen och snön härjar som värst. Presscheferna försöker på diverse fantasifyllda sätt förklara bort varför de inte lyckas få någon kräm i ledningarna - i år heller. Den vanligaste storyn är att snötyngda träd dragit ner ledningarna - till bolagens stora förvåning - precis som förra året. Och de beklagar alltid problemen med inlevelse värdig flera Guldbaggar.

Men ikväll hörde jag ändå den bästa borförklaringen. Presschefen på Fortum skyllde elbristen på att det var ovanligt kallt. No shit Sherlock. Blir det kallt på vintern!? Just då skulle lite el sitta fint faktiskt.

Två hål i väggen? Snarare två hål i huvudet.

På hal is

Grilla!! Smajl

RSS 2.0