Från pärm till pärm

Filter
Detta har jag lärt mig av att läsa senaste numret av Filter:

Vaskning finns inte på riktigt.
Håkan Hellström har taniga ben.
• Anders Borg gillare inte höghastighetståg. Särskilt inte att satsa pengar på dem.
• Rapparen Ken Ring har två miljoner i skulder, så han måste jobba svart.
• Jag är inte helt olik Syd Barrett från Pink Floyd när han var som mest psykiskt störd: Rakat huvud, svullet ansikte och överviktig kropp.

Insidertips

Lite insiderinformation för dig som läser min blogg. Men säg inget till någon...;-)

Fredagsmusik

Jag trodde att brittiska indiebandet James var avsomnat för länge sedan. På åttiotalet hade jag några skivor med dem som var...sådär. Men i veckan upptäckte jag att de precis har släppt en ny skiva. Som faktiskt är riktigt riktigt bra. Bättre än det som James släppte när de slog igenom.

Kolla in albumet på Spotify. Melankolisk musik med morbida texter. Underbart!


Sommarjobb

Den här veckan har jag besökt verkstadsgolvet i en riktig fabrik. En fabrik där man tillverkar dasspapper och hushållspapper. Lite skillnad mot den vanliga kontorslunken. Stora bullriga maskiner, svaveldoft och kletig pappersmassa. Löpande band, truckar och packningsmaskiner.

Men det var korridoren med stämpelkorten och lunchmatsalen som väckte minnena. Mina somrar på den stora bilfabriken kändes plötsligt inte lika avlägsna. Jag tror att jag fortfarande skulle kunna ratta en truck ganska bra. Och jag skulle säkert kunna dricka automatkaffe runt ett slitet bord med kollegor i ljusblåa overaller. Köa till stämpelmaskinen. Stämpla ut prick klockan 15.38. Allt det där.

Samtidigt är jag oändligt tacksam att jag slipper. Inget snack om den saken.

Jag minns allt. Hur tanterna packade ner reservdelar i blåa papplådor och klistrade på vita etiketter. Jag satt där också en hel sommar, i "klimakteriesalen". Jag minns Tommy med polisongerna som luktade sprit varje eftermiddag. Ingen sa något, han fick köra truck ändå. Och så minns jag sommarjobbarna som försökte smuggla ut vindrutetorkare i byxbenen, men åkte fast och fick sparken. Jag minns killen som hette Dejvid, inte David. Hans mamma älskade nämligen tv-serien David Crockett och hon ville vara säker på att namnet skulle uttalas rätt. Jag minns alla lagerhyllor med sjukhusgröna pallar. Jag minns ledan.

Och så minns jag Peter som under en kafferast berättade att han skulle få barn med en tjej han inte kände. Han var i min ålder och rädslan lyste ur hans ögon. Den stunden minns jag också.


Fredagsmusik

Dagens fredagsmusik är en färsk låt från hypade Arcade Fire – "The Wilderness Downtown". Jag får erkänna att jag missat att verkligen lyssna in mig på Arcade Fire tidigare, men den här låten växer efter några lyssningar.

Missa inte att kolla in "html-videon" som anpassar sig efter adressen som du anger innan filmen drar igång. Klippet här ovanför visar principen. Du hittar sajten här.

(Tips! Sajten funkar bäst med webbläsaren Google Chrome)

Sommarminne från balkongen


Shazbot* vilken grej!

"Framtiden är redan här" är en av de mer slitna flosklerna, eller hur? Men när jag såg det här korta reportaget på NY Times hemsida, så fick jag faktiskt den känslan. Det finns alltså 3D-printers, på riktigt. Du har en tredimensionell ritning, trycker på print och så kommer det en avancerad mekanisk konstruktion ut ur en låda. Fix och färdigt, utan någon montering.

Visste du att sånt existerade!? Jag hade i alla fall inte en aning.

Det är som att en av de coolaste framtidsprylarna ur Star Trek, Stjärnornas Krig eller Terminator plötsligt har kommit till liv. Utan att jag märkt något. Snart säger väl folk, med en självklar ryckning på axlarna, att de ska beama sig till Thailand på semestern. Eller att det finns lasersvärd att köpa på Claes Ohlsson när du ska göra trädgårdsarbete. Eller att Ryan Air kör lågprisflyg till månen. Varför inte, liksom?

Men en sak fattar jag inte. När en enbent person får möjlighet att printa ut sin egen specialgjorda benprotes, vem beställer då ett pimpat metallben med inbyggd cowboystövel? Vad handlar det om? Om man nu gillar cowboystövlar, så trycker man väl ner sin konstgjorda fot i en stövel när man ska ut och gå?

Vilka perversa Vilda Västern-fantasier har någon som ALLTID vill sova med en cowboystövel på? Jag hoppas att det är en individ som bor i Texas eller närliggande stater. Då blir det rent av logiskt. Iiihaa!

*Hämtat från Mork & Mindy...om någon nu minns den TV-serien.

Dyra droppar

Samuel Adams Utopias

Vi firade med världens dyraste öl när vi hade mixat klart sista spåret på vår skiva. En flarra Samuel Adams Utopias. Det smakade utmärkt, fast inte alls som öl, utan snarare åt sherry eller portvinshållet. Med en alkoholhalt på 23-26 procent har den en oljig konsistens som är lite udda. Den kitschiga flaskan går inte av för hackor heller. 1200 spänn går kalaset på och ölexperten i bandet bjussade. Det är en riktig kompis det!

Saenski töffarinn

Lite isländsk humor.
Min hobbyöversättning:
– Vad ska vi göra ikväll?
– Jag vet inte, det finns aldrig nåt att göra i den här hålan. Det här ett fucked up joint, ska vi inte bara ta och bejla?
– Hey, men du kolla där. En supertuff kille är på väg åt det här hållet. Vem är det egentligen?
– Wow! Det är den svenske tuffingen.
– Hej allihopa!
– Hej svenske tuffingen!
– Tjena. Hur e läget?
– Det abslolut inget på g på stan, mannen.
– Jättebra! Jag tänkta kanske att vi kunde titta på TV.
– Fantastisk idé, svenske tufingen.
– He he he! Puss och kram grabben. Puss och kram.

FredagsmusikIdag är sista skivinspelningsdagen för The Elliots. Eftersom Charles Storm har jobbat så jäkla hårt och gjort ett så fantastiskt jobb med att producera skivan fick han välja musik idag. Han väljer göteborgsbandet Twice A Man med en liveversion av Distant Calls. Nu ska vi jobba lite till och fira ordentligt. Ha en go helg!

Finn två fel

Kiss

Jag tänker inte skriva något om min ganska misslyckade kamp för att komma i form efter sommarens frosserier. Jag tänker inte heller skriva om mitt förfall vad det gäller löpträningen. Inget av detta kommer att behandlas i denna spalt idag.

Istället lägger jag ut en bild på något märkligt som jag upptäckte i Marcus Björks badrum förra fredagen.

Ser du det?

Just det. Ace Frehley gnider sin gitarr. Paul Stanley smeker mikrofonen. Medan Peter Criss och Gene Simmons knyter nävarna i frustration. Vilken skandal! Vilken anka! Skämmes och tillbaks till ritbordet, detta måste åtgärdas omedelbart. Rätt ska vara rätt.

Jag kräver trumpinnar åt Peter och en rejäl yxformad bas åt Gene nu, annars kommer jag att bojkotta varenda plastfabrik i Asien. Jag lovar!

Tankekvarnar och skit

Jag ägnar alldeles för mycket tid åt att oroa mig för framtiden och gräma mig för det förflutna. Varför vet jag inte riktigt. Kanske kan någon psykolog eller hjärnforskare förklara det för mig någon gång, men just nu gissar jag bara.

Förmodligen fyller det någon funktion som vi ärvt från tiden när jakten på föda var den mänskliga rasens huvudsakliga utmaning. Oron höll oss på alerten. Utan den ingen mat. Och utan grämelse ingen utveckling. För när vi grämer oss glömmer vi inte våra misstag. Och då upprepar vi dem troligen inte heller.

Men nu är jag här, tillbaka i framtiden. Och då är kedjan mellan mina handlingar och maten på bordet klart mer abstrakt. En vanlig vecka är en hinderbana av livsadministrativa utmaningar som jag oftast manövrerar mig igenom på ett eller annat sätt. Det är inte problemet. Nä, den stora energislukaren är den oformliga klumpen av tankar och funderingar som omsluter nuet.

Tankar på det som ska komma - och på det som varit.

Till och med när jag är på semester kan jag inte bli kvitt det. Trots sommarens lata, kravlösa dagar och bristen på fasta planer så verkar jag ha ett behov att ständigt ha ett svagt surr av ängslan i bakhuvudet.

Jag konstruerar orosmoment. Det värsta är att jag inte ens kan komma på något exempel nu. Jag bara vet att det är så. I gryningen, timmarna när jag växlar mellan sömn och vakenhet, då kommer tankar om barnen, jobbet, bandet, huset, frun, mamma, pappa, det förflutna och framtiden. Saker jag sagt. Saker jag gjort. Saker jag borde ha gjort. Saker som jag inte borde ha gjort.

Och när jag vaknar framstår tankarna så oproportionerligt stora och överdrivna. Varför i hela friden snurrade den där funderingen på repeat och störde min skönhetssömn? Den skitgrejen!?

Fredagsmusik

På Island har man dragit igång en charmoffensiv för att locka fler turister till landet. Kampanjen "Inspired by Iceland" är en smula klämkäck i mitt tycke. Men för några månader sedan så ordnade man en stor konsert i Reykjavik där många av Islands största band spelade live och det var kul att kolla på. Bland annat framförde bandet Hjaltalin denna trevlig trudelutt i vackra omgivningar. Håll tillgodo.

 


Pilane


Freak Show i Slottskogen?

Idag fick jag ett brev från kommunen. De berättade att de vill börja härja runt i Slottskogen och att vi nu är välkomna att tycka till om planerna. Bland annat vill stadsplanerarna bygga en ny entré vid Linnéplatsen, anlägga nya gångvägar, dra igång några nya matserveringar och bygga ett s.k. Naturum.

Naturum är tydligen en byggnad där besökare kostnadsfritt ska kunna lära sig mer om Slottskogen, Botaniska Trädgården och Änggårdsbergen och bli inspirerad att utforska naturen där. Man har flera förslag på var det kan ligga, t.ex. vid Linneplatsen med en hiss upp till Naturhistoriska eller vid Villa Belparc med en gång- och cykelbro över till Botaniska trädgården.

Det mesta låter ganska bra tycker jag. Kolla in planerna på kommunens hemsida här.

Jag noterade även att det finns ett förslag på att flytta ytterligare en landskapsstuga till kullen där det idag bland annat ligger en Smålands-, Hallands- och Dalsslandsstuga. Området är som ett litet mini-Skansen med gamla hus från olika delar av landet. Helt galet egentligen. Man har köpt gamla kåkar och uthus och så har man monterat ner dem bräda för bräda, packat alltihop på en lågtradare, kört till Göteborg och byggt upp husen igen. Nu i Slottskogen. En ganska bisarr idé egentligen. Att förvandla lantisarnas hem och gårdar till underhållning för stadsborna. Som en freak show liksom.

Jag funderar bara vad nytillskottet ska vara. Något oväntat tycker jag. Varför inte en 70-tals mexitegelvilla från Bromma? Eller ett chockrosa Myresjöhus från tidigt 80-tal. Vad sägs om en ombonad invandraförläggning från Dals Långed? Eller varför inte ett klassiskt svensk postkontor från valfri småstad - de lär ju inte finnas kvar så länge till.

Det gäller ju att bevara den svenska historien för framtidens göteborgare :-)

RSS 2.0