Boktips

Läs Johan Theorins "Nattfåk". Precis som hans första bok är det en välskriven och välkonstruerad historia som utspelar sig på Öland. Och i motsats till många andra svenska deckarer, så följer inte historien det givna mönstret. Frågan är om det en är en deckare? Nä, det är väl snarare ett drama om en familj i upplösning, historisk roman, spökhistoria och mordgåta som skickligt vävs samman av författaren.

Bit för bit förstår man sammanhang, som man faktiskt inte kunnat ana från början. Och det är ovanligt, ofta brukar jag lista ut upplösningen i svenska deckare runt sidan hundra. Dessutom är det skönt med en handlings- och karaktärsdriven historia, snarare än en beskrivning av en lång utredning med trötta poliser i huvudrollen. Och precis som hos Stieg Larsson bjuds det på action som faktiskt är både spännande och oförutsägbar.

Alltså action som inte bara är slutspurten mot ett gripande av den där bifiguren som presenterades redan på sidan 26 och som man genast fattade att det var något skumt med eftersom just den bifiguren inte fyllde någon funktion i berättelsen förutom att vara just en bifigur som ska dyka upp i slutet och släppa ut sin galenskap i ett sista vansinnesdåd som poliserna förhindrar i sista sekund.

Vill du undvika sånt. Läs "Nattfåk" och "Skummtimmen".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0