Det luktar pengar

Torkad fisk

Island fick ett lån från internationella valutafonden igår natt. Fem miljarder kronor. Eller var det kanske ännu mer? Jag vet inte riktigt. I vilket fall som helst så är Sverige är med och betalar. Lite motvilligt dock. Borg ville se en trovärdig plan och prognoser som sträckte sig längre än till 2010 innan han sa OK. Och det låter väl sunt? Efter den upptrissade finanskarusellen på Island är det sista Island behöver ännu ett dumdristigt och dåligt underbyggt lån. 

Men egentligen tycker jag att det hela osar katt. För inte skulle jag förvänta mig att grannen skulle låna mig pengar när jag hade spelat bort mina stålar på Casino Cosmopol...

Förr sa islänningarna alltid: "Det luktar pengar", när de närmade sig den lokala hamnen. Isländska hamnar stinker gammal fisk. Att den doften påminner islänningarna om pengar säger allt om fiskets betydelse på ön.

Men de senaste tio åren har pengar slutat att lukta på Island. Det har skett i samma takt som nyrikedomen i finansboomens kölvatten blivit allt mer markant. Möjligtvis har dyra viner, parfymer och läderklädseln i nya lyxbilar spridit en svag doft kring sig i Reykjaviks centrum. Men det är definitivt slut med det nu.

Min gissning att fiskarna kommer att göra stark comeback som landets hjältar. För männen som byggde landet fortsätter att dra upp fångsterna i samma takt som vanligt.

Business as usual. Och plötsligt luktar isländska pengar fisk - precis som vanligt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0