Nostalgi med en smal Ebbot

En av mina lyckligaste ögonblick i livet var när Ebbot knäade mig i pannan. Det var på Magasinet, rockklubben som låg på Magasinsgatan. Jag stod längst fram när Ebbot gjorde nåt slags spasmiskt hopp. Jag såg stjärnor när smällen kom, men kände att det ändå var en ynnest att det hände just mig. Det bidrog liksom till urladdningen.

Tidigare på kvällen hade för övrigt Anna lyckats att skälla ut delar av bandet.
"Hallå där, kön börjar därborta!" säger hon i en extremt spydig ton när Ian Persson passerar med gitarrfodralet i handen. Varvid Persson vänder sig om med en förtvivlad min "Men vi ska ju spela här ikväll..."

När jag hittade den här filmen på YouTube blev jag nästan lika lycklig som då.
Ebbot smal och välfriserad som en pudel.
Björn Olsson ser ut som femton, i en grungig outfit.
Och så saxofonen...


Mina första STIM-pengar

Vi var lite oroliga att det hade blivit något fel. Våra låtar har spelats i radion några gånger och så var de ju med i några amerikanska tv-serier (läs om det) men vi har inte sett skymten av några stålar. Men nu så. 1600 spänn är inte fy skam. Och eftersom vi är fyra stycken i bandet som står som låtskrivare blir det totalt 6400 kronor. Pengar som är bra att ha när vi ska spela in igen. Dessutom ska jag gå och casha in två checkar från vårt bolag i USA idag. Med tanke på att det inte är lätt att tjäna nåt på musik nuförtiden, så är vi grymt nöjda.


I helgen åker hela bandet till Gåsö för att spela och skriva låtar. Jag ska jobba i Strömstad först men på lördag kväll så styr jag skutan ut till skärgården utanför Lysekil. Det ska bli riktigt roligt.

image54 Vår skiva Bullet for Pretty Boy. Köp den och stöd en god sak! ;-)

Direktrapport från en Hellström-genomlyssning

Jag lyssnar på Håkan Hellströms nya just nu. Det låter rufft och burkigt. Melodin från Backstreets av Springsteen avslutar första låten Tro och tvivel, en ensam pianoslinga. Han sjunger om Pååls och Feskekôrka och kommer undan med det. Han sjunger "du vill bränna ner Stockholm" och har ändå lyckats att fått en fyra i Expressen. Den vita kostymen han har på omslaget påminner om den som jag hade på mig när jag tog studenten, fast min var midjekort. Nu visslar han, lite falskt med puffljud. Tyckte att han sjöng om Ray Charles och Kowalski också. Ordet "Rain Man-hjärta" passerar. Tänker på Tom Waits när jag hör Sång i Buss På Villovägar 2007. Det blir mer och mer demofeeling över soundet. Jag tror minsann att Born to Run-plattan har stått för inspirationen lite här och där. Pianoplonk. Plonk! Plonk! Plonk! Och nu blir det lite knarkromantik också. Flyg Du Lilla Fjäril. Titeln låter som en barnvisa, men låten har jazziga trummor och ett Pink Floyd-liknande riff på akustisk gitarr som återkommer hela tiden. Sista låten! Bebapelula och väldigt gubbigt komp. Nedtoning som på en gammal hederlig vinylplatta.

Vill du höra originalet till För en Lång Lång Tid?
Gå hit och lyssna på Canine Pray.

Snö på Andra Lång

En rapport från min gata just nu.

image53

80-tals-revival på Egg & Milk

I raden av osannolika videos inspelade på Egg & Milk har turen nu kommiit till Danger Avenue och låten West Coast Angel. Grannarna klagade på ljudvolymen när den här gjordes, vilket kan förklaras av de vilda publikscenerna som spelades in på caféet. Håll till godo.Danger Avenue, West Coast Angel

Det brinner!

Ja, dramatiskt värre har det varit. I torsdags bröt det ut en mindre brand där hemma. I Moas säng. Medan hon låg och sov i den. Vi är lyckliga att det gick så bra som det gick...

Jag vaknade av röklukt klockan fem på morgonen och fann Moas rum fyllt med rök. Jag ryckte ut henne öppnade alla fönster och upptäckte till min stora förvåning att det pyrde i sängen. Elden hade tagit sig igenom två madrasser, hålet var stort som en handflata ungefär, och letat sig ända ner till sängbotten. Moa har antagligen rivit ner sänglampan med foten, lampan har samtidigt tänts och sedan fjuttat eld på madrassen. Den har i sin tur orsakat kortslutning så att proppen gått. Men hon har inte bränt sig. Och trots röken mådde hon bra. Märkligt.

Men historien är inte slut. Efter att jag släckt glöden i alla madrasser och täcket och sedan hällt vatten i sängbotten, så var alla lite skärrade. Men vi lugnade ner oss så småningom, tjejerna började till och med kolla på Bolibompa. Då känner vi att det börjar osa igen. Sängbotten har tagit fyr, nu är det tre svarta fläckar som sprider ut sig och pyr rök. Jag släpar ner sängbotten tre trappor till gården. Precis när jag kommer ner så flammar lågor upp mellan stålfjädrarna. Jag rusar och hämtar vattenslangen i tvättstugan och lyckas släcka branden.

Moa verkar ha änglavakt. Hon har blivit påkörd av en skåpbil och klarat sig med ett ärr på foten. Hon har blivit attackerad av en känguru i Australien och kommit undan med blotta förskräckelsen (Jo, det är en sant!) Och så det här. Jag hoppas att det var den sista incidenten. Någonsin.

Två original möts: Olsson och Robertsson

Verkligheten överträffar alltid dikten. Nu ska Björn Olsson tydligen producera en skiva med Alf Robertsson (!). Jag kan inte bärga mig att höra resultatet av detta högst oväntade samarbete. Det kanske blir som när Rick Rubin producerade Johnny Cash på ålderns höst. Rått, raspigt och äkta. Eller så blir det helt bananas...

Björn Olsson är grundare av banden Union Carbide Productions och Soundtrack of our Lives, samt producent till artister som Mando Diao och Håkan Hellström. Alf Robertsson är svensktoppsartist från Göteborg. Ett sant original som bl.a. parodierats av Rallygänget i radio.

Läs mer här.


Göteborgstips, del 2: Café Kaffe och Te

Saluhallen Briggen ligger i mina hemmakvarter, ett stenkast från Andra Långgatan och Linnégatan. Den gamla brandstationen inhyser restauranger, caféer, en salladsbar och färska matvaror; bröd, kött och ost. Vid lunchtid är trängseln stor, då ska kontorsråttorna från företagen på långgatorna utfodras. Slipsklädda herrar och hjordar av föräldralediga innerstadsbor fyller upp varje vrå av den stimmiga saluhallen. Men när klockan slår ett så försvinner alla som genom ett trollslag.

Jag besöker Briggen minst en gång i veckan. Det varierar vilken av restaurangerna jag väljer att äta lunch på, men jag tar alltid min latte på samma ställe: Café Kaffe och Te. Tvillingsystrarna bakom disken, som äger caféet tillsammans, är föredömligt serviceinriktade och trevliga. De driver sitt ställe med omsorg och passion som märks. Varje dag är de uppe i ottan och bakar enkla men läckra bakverk: mjuka kakor, skorpor, semlor. Och latten är som jag gillar den. Lagom stark, rund fin chokladig kaffesmak som inte försvinner i mjölken. Alltid perfekt tempererad. Jag tror inte att tjejerna här titulerar sig barista. Men det spelar ingen roll, kaffet kan lätt mäta sig med vilket som helst av de allra trendigaste italienska kaffebarerna i centrum. Det behöver inte alltid vara tillkrånglat och dyrt för att vara bra. Det kan lika gärna vara rättframt och utan krusiduller. Jämn, hög standard. Gott helt enkelt!

              

Som ett riktigt café ska vara.
Gott kaffe, nybakade kakor och trevlig personal.

En norsk shoppingrunda

Strömstad. Lördag morgon, kl 8.10.
Fyra norrmän beställer dubbla portioner ägg och bacon. De ser trötta och slitna ut. Den störste av dem, en kille i tjugoårsåldern, är full. Eller så är han bara dum som min kollega Marcus krasst konstaterar. När den minste av dem, en man i fyrtioårsåldern, häller upp en kopp kaffe berättar han att de har kört från Trondheim till Strömstad under natten. Åttio mil i ett streck. Och det är den lille som kört hela vägen. De ska köpa sprit på Systembolaget förklarar han. Jag frågar om de ska åka vidare till Göteborg.
- Nej, etter Systembolaget skal vi hjem igjen.
Tio minuter innan Systemet öppnar, lämnar de caféet i samlad trupp.
- Ha det! ropar de glatt. Som bara norrmän kan.

Electric City

"Och allt jag kan är spår från en småstad och allt jag gör beror på en småstad. Hur jag än böjer och jag bänder mej så blir det till en småstad igen. Och jag andas luft ur en småstad. Är barn av hav och kust och en småstad. Hur jag än vrider och jag vänder mej så blir det till en småstad igen. La la la la la la la la la. Na na na na na na na na na..."

Småstad (Per Gessle & Mats MP Persson)


Pannkakssmeten är vispad.
Fruktsalladen är klar.
Jag stänger av transistorradion.
Klockan: 22.59.
Strömstad, here I come...

Shot on location at Egg & Milk

På lördag ska ett band spela in en video på Egg & Milk. Det blir den tredje videon. Tidigare har vi haft TJ Salvation och Dream Avenue på besök. Det sistnämnda gänget spelade in i början av mars och redigerar sin video just nu, så den har jag inte sett. Allt jag vet är att de hade bjudit in massor av statister och spelade hög musik, så att grannarna klagade. Det nya bandet heter Långkalsong och spelar musik för barn. Det ska bli minst lika intressant att se och höra.

För övrigt har två reklamfilmer spelats in och en handfull reklamkampanjer fotats i lokalerna också.
Vi kanske borde börja ta betalt? Trevlig helg!

Juliette's Dreamin' med TJ Salvation.
En ganska osannolik video inspelad på Egg & Milk.

Se Kungamordet på SVT!

Jag brukar lyssna på ljudböcker i bilen. Ljudböcker är tyvärr ganska dyra, så när jag av en slump ramlade över några billiga sådana i en boklåda på Järntorget så slog jag till. En av böckerna var Kungamordet av Hanne-Vibeke Holst. Mina förväntingar var låga. Omslaget antydde att det var en "tjejig" bok. Jag hade sett lite ur den svenska tv-filmatiseringen av Kronprinsessan, som Kungamordet är en uppföjare till, vilket fick mig att tro att boken främst handlade om politik. Inte mitt favoritämne. Det antydde att det var en tråkig bok.

Men jag hade fel. Kungamordet blandar politiska intriger och familjedramatik på ett engagerade sätt. Jag sögs in i historien och ville hela tiden höra mer. Det som gjorde lyssningen speciell var att jag hade ett ansikte på många av karaktärna via tv-serien. Alexandra Rapaport som miljöminister Charlotte Ekeblad. Suzanne Reuter som Elisabeth Meyer. Och Reine Brynolfssson  som partiledaraspiranten Gert Jakobsson. Jag tänkte mig Lena Endre i rollen som Gerts fru Linda Jakobsson. Vacker, bedagad, alkoholiserad, misshandlad...

När jag nu kollat de första två avsnitten av Kungamordet på SVT Play sätter det igång en flod av tankar. För det första: Varför är så mycket svensk film så dålig? Jag såg Mastermind - Wallander här om dagen. Allt i den filmen var under all kritik: Manuset. Skådespeleriet. Miljöerna. Fotot. "Ett skämt" är det bästa sättet att sammanfatta hela upplevelsen på.

Men å andra sidan. När man ser bra svensk film, så är det ofta riktigt bra. I den kategorin skulle jag enkelt kunna sätta tv-filmatiseringen av Kungamordet. Inte nog med att det är fantastiska rollinsatser från i stort sett alla inblandade - särskilt Reine Brynolfsson. Manuset är faktiskt bättre än boken. Ja, jag vet, det brukar vara tvärtom. Men i det här fallet är det faktiskt så. Serien är bättre än boken. Jag har visserligen bara sett de två första delarna. Men både replikerna och handlingen är vassare och mer genomtänkta än förlagan. Och rollbesättningen är perfekt. Marie Richardsson är Linda Jakobsson. Jag tror på det.

Så ta chansen. Se den medans den finns på svt:s hemsida. Serien Kungamordet är bra!

Jobbsemester i Strömstad

Jag och Anna är i Strömstad utan barn. De tar mina svärföräldrar hand om, sicken  lyx (Tack Lars och Monika, ni är änglar!). Vi har jobbat hårt idag på Egg & Milk, ändå känns det som semester.

Igår åt vi pizza på det nya stället i stan, Wasa nåt heter det. Helt okej. Ganska mysigt och pizzan har fått sig ett rejält lyft. Vi var till och med på nattklubb, Oxygene på Hotell Laholmen. Vi var helt ensamma i lokalen, men bartendern var väldigt trevlig. Idag har vi bokat bord på Rökeriet på Torskholmen. Då kanske det blir de berömda räkorna från Strömstad. Vi får se. Over and out...

image48

Sigur Rós tar över YouTube

Jag är född och uppvuxen i Göteborg men har alltid varit isländsk medborgare. När min mamma, som bott i Sverige i över 35 år, talar om sitt forna hemland Island, kallar hon det fortfarande hemma - "heima".

Imorgon den 7 mars tar Sigur Rós, och deras film som heter just Heima, över YouTube. Filmen dokumenterar bandets hemvändningsturné till Island 2006. Efter intensivt turnerande världen gav de en rad gratiskonserter runt om landet. Det blev både de publikmässig minsta och största konserterna i deras karriär.

Jag har inte själv sett filmen, men den här trailern gör mig sugen att se den.
Och den får mig att längta till den där karga ön mitt i Atlanten...


Mer grym musik: Dikta från IslandFantastisk musik från mitt ursprungsland Island. Dikta ligger på Smekkleysa som drivs av de forna medlemmarna i Sugarcubes. Bandets debutskiva Hunting for happiness håller hög klass rakt igenom. Att sångaren Haukur är min kusin gör mig på intet sätt partisk. Detta är riktigt bra - på riktig....

Göteborgstips, del 1: Blå Huset.

Några ord om ställen i Göteborgs restaurang- och cafévärld som jag tycker att fler borde upptäcka.
Fler tips kommer, men jag börjar med...

Blå Huset, Konstepidemin
Det är något fridfullt och vilsamt över Konstepidemin. Det ligger högst uppe på berget mellan Annedal och Änggården. Inte långt från stans myller av caféer och krogar - på cykel är det bara att rulla nedför backen så är du på Linnegatan - men ändå får du känslan av att göra en utflykt till landet. Här uppe i parken huserar hundratals konstnärer, författare, skulptörer, filmare och andra kulturutövare i tegelbyggnaderna som tidigare utgjorde Göteborgs Epidemisjukhus.

Restaurang Blå Villan är områdets träffpunkt och självklara centrum. I caféet och restaurangen kan man äta vällagad mat, ofta husmanskost och vegetariska rätter. De serverar kaffe och espresso och på ett bord står hembakade kakor framdukade. Genuint och gott. Men framförallt kommer jag hit för den sköna stämningens skull. Den gamla trävillan är vacker. Gästerna är avslappnade. Många verkar känna varandra, hejar och stannar för att byta några ord. Och när solen skiner på verandan med utsikt över Annedal, då sitter jag där med en kopp kaffe och bara njuter.

Skönt ställe. Eva och Kwon har drivit Blå Huset i tio år.


Me like: Declan O´Rourke sjunger om en italiensk vetenskapsmanDet var länge sedan jag blev besatt av en sång eller artist. Den här gången är det Declan O´Rourke från Irland.
Låten som gått på repeat den senaste månaden är Galileo. Magiskt!


Lite barnarbete har aldrig skadat någon...

Jag förstår inte varför folk klagar på barnarbete.
Mina ungar tycker att jobbet i gruvan är både roligt och stärkande...

image43

RSS 2.0