G-P glömde Island



I G-P:s bilaga Två dagar finns idag en lång artikel med rubriken Nordiska grannar. Fredric Askerup har besökt Oslo, Helsingfors och Köpenhamn i syftet att "göra upp med broderfolken". Med stigande förvåning noterar jag att det inte någonstans i artikeln står ett ord om Island, det femte medlemslandet i det nordiska samarbetet. Inte ens i faktarutorna finns minsta lilla referens.

Man skulle kunna tro att reportern saknar grundläggande kunskaper i geografi och historia. Eller rent av att researcharbetet inte är vad det borde vara på en av Sveriges största morgontidningar. Men det vore elakt. Istället utgår jag från att det är ett övervägt beslut. Island är inte ett grannland rent geografiskt och svenskarnas förhållande till Island är inte lika entydigt som till Norge, Danmark och Finland.

Ändå är det olyckligt. För är det någonstans i Norden som vårt gemensamma nordiska arv är levande, så är det på Island. Isländingarna har alltid känt en stark samhörighet med de andra nordiska länderna och noga följt vad som sker hos broderfolken. Men precis som i länderna i G-P:s artikel har det skett stora förändringar de senaste åren. En finansiell och ekonomisk boom på Island har fått perspektivet att skifta. Isländska företag är idag internationella aktörer som köper upp och etablerar verksamheter i hela världen. Självförtroendet har ökat i takt med att utbildningsnivån och resurserna har ökat. Och för den yngre, välutbildade generationen är det nordiska perspektivet inte längre lika viktigt.

Den utvecklingen skulle var intressant att få med i en artikel som beskriver tillståndet i Norden. Därför tycker jag att ett besök i Reykjavik saknas i artikeln. Men nu när det uppenbarligen inte det gick att ordna, så borde ett omnämnade av Island vara ett minimumkrav i en brett uppslagen artikel om Norden 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0