Vår tids största skojarbransch...

...är utan tvekan elbranschen. Varje år toppar elbolagen varandra i nya rekordvinster. De kör helt hjärndöda reklamkampanjer för att värva kunder - med argument som får mig att rodna varje gång jag ser filmerna och annonserna.

För att inte tala om dubbelmoralen som präglar det statliga energibolaget Vattenfalls affärer utanför Sveriges gränser. Vattenfalls kolkraftverk spyr ut skit nere i Europa medan de här hemma i Sverige kör med samma miljö-mumbojumbo som hälften av alla andra bolag kör med. Men hela gänget är lika goda kålsupare. I år lyckades de trissa upp priserna precis när kylan slog till. Trots den så kallade fria konkurrensen. "Bristen på elproduktion" drog upp priserna till löjigt höga nivåer. Förklaringen: Man var tvungna att köra service på några kärnkraftverk som därför var stängda. I december!

Och nu som extra grädde på moset. Massor av abonnenter står utan el när kylan, isen och snön härjar som värst. Presscheferna försöker på diverse fantasifyllda sätt förklara bort varför de inte lyckas få någon kräm i ledningarna - i år heller. Den vanligaste storyn är att snötyngda träd dragit ner ledningarna - till bolagens stora förvåning - precis som förra året. Och de beklagar alltid problemen med inlevelse värdig flera Guldbaggar.

Men ikväll hörde jag ändå den bästa borförklaringen. Presschefen på Fortum skyllde elbristen på att det var ovanligt kallt. No shit Sherlock. Blir det kallt på vintern!? Just då skulle lite el sitta fint faktiskt.

Två hål i väggen? Snarare två hål i huvudet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0